Varukorg

VANLIGA FRÅGOR



 
2-5 vardagar

Expressleverans

033-16 99 50

 

 

Betala i din egen takt

Kontobesked skickas per e-post i mitten på varje månad, med en aviseringsavgift på f.n. 29kr. Med delbetalning ges möjligheten att betala i egen takt i upp till 36 månader.

   Svensk Digital handel         

DIBS - Payments made easy

Olika stygn och sömsätt

Alla broderier och handarbeten som du köper från Ateljé Margaretha innehåller mönster med tydlig beskrivning. Dessutom kan du i produkttexten få information om vad för väv du broderar på och samt grovlek. Det vanligaste sömsättet bland våra produkter är räknade korsstygn.

KORSSTYGN

Korsstygnet är det vanligaste stygnet. Stygnet broderas i två steg, först ett högerlagt stygn som sedan broderas över med ett vänsterlagt stygn. Det färdiga stygnet bildar ett kors eller ett kryss på rätsidan och lodräta stygn på avigsidan. För att få ett bra resultat är det viktigt att de överlagda stygnen går åt samma håll. Du kan antingen brodera ett korsstygn i taget, eller först brodera en rad med halva korsstygn och sedan gå tillbaka med korsande stygn för att få hela stygn.

 

PLATTSÖM

Plattsömmen kan broderas ensidig eller liksidig. Vid liksidig plattsöm så ser det likadant ut på rätan som på avigan, vid ensidig så broderas endast konturen och man ser bara de små stygnen på avigan.

 

 

 

 

DUBBLA EFTERSTYGN

Dubbla efterstygn broderar man emot sig, två steg framåt och ett steg tillbaka. Nålen sticks in tätt intill föregående stygn och man gör ett dubbelt så lång stygn framåt.

 

 LANGETTSTYGN

Langettstygn broderas alltid vågrät från vänster till höger. Tråden läggs under nålspetsen. Stygnen kan göras olika långa och läggas olika tätt eller i grupper. Langettsöm kan användas till kantsöm, knapphål och att fästa applikationer med.

 

 

 

KEDJESÖM

Kedjesömmen består av små öglor som på rätsidan bildar en kedja. Nålen sticks upp i översta punkten och tråden läggs i en slinga åt vänster. Nålen sticks sedan ner intill uppstickspunkten och upp en bit längre ner med tråden under nålspetsen.

STJÄLKSTYGN

Stjälkstygn är snett broderade stygn. De kan broderas åt höger- eller vänster eller båda hållen. Nålen sticks ner i tyget så långt upp som man har tänkt sig stygnlängden och går sedan upp intill det föregående stygnet. Stjälkstygn används ofta till kontursöm.

 

 

 

 

 EFTERSTYGN/STICKSÖM

Efterstygn är ett jämnlångt stygn på diagonalen. Dessa stygn används ofta till att brodera konturer och små detaljer med. Oftast broderas det som rät linje över eller jämte redan broderade stygn. När man broderar efterstygn så sticker man ner nålen bakom det stället man tidigare stack upp nålen och den sticks upp lika långt framför tidigare nedstick. Efterstygnen bör alltid broderas sist av alla stygn.

 

SCHATTÉRSÖM

Schattérsömmen består av mer eller mindre tätt lagda, olika långa stygn. Används ofta till att fylla större ytor.

 

 

FRANSKA KNUTAR

För att göra en fransk knut snor du tråden om nålen medan du håller tråden stramt, stick ned nålen nära uppsticket. Ju fler varv som snurras runt nålen desto större blir knuten. Stygnen broderas ensamma eller i grupp.

 

 

MILLE FLEURS/ÖGLESTYGN

Mille fleurs eller öglestygn används oftast till att brodera små blad eller fina detaljer. Man sticker upp nålen där man vill att stygnet ska börja, lägger tråden i en ögla så stor som man vill ha den och sticker sedan ner nålen vid uppsticket. Trä därefter upp nålen på insidan av öglan på andra sidan och för ett litet stygn över öglan för att hålla den på plats.